Huisonderzoek in Amsterdam
Bewoont u een historisch pand? Bent u geïnteresseerd in het bouwjaar, de elkaar opvolgende eigenaren of huurders? Een ervaren onderzoeker achterhaalt voor u de namen van uw voorgangers uit belastingregisters van de 17e en 18e eeuw en andere bronnen, bewaard in het Stadsarchief van Amsterdam.
De vraag wanneer het pand werd gebouwd en wie de bouwheer was, is voor u misschien het meest interessant, maar niet in alle gevallen te achterhalen, want er zijn in Amsterdam maar drie belastingkohieren over de 17e eeuw bewaard gebleven. Soms zijn er bijzonderheden bekend over huisnamen of gevelstenen. In de meeste gevallen wordt wel duidelijk of de opeenvolgende eigenaren het pand zelf bewoonden of dat het pand bestemd was voor de verhuur.
Werkwijze
Bij huisonderzoek is het van belang ook de beide buurpanden mee te nemen, voor het geval het onderzoek vastloopt.
Soms zijn er notariële akten, processtukken of een boedelbeschrijving bewaard gebleven na een faillissement. Als er tijdens het onderzoek veel gegevens opduiken bestaat de mogelijkheid tot vervolgonderzoek.
Wat mag u van mij verwachten?
U krijgt inzicht in de bewonersgeschiedenis van uw pand met een algemene inleiding over de gang van zaken aan het begin van de 17e eeuw.
Het onderzoek levert bovendien inzicht in de daarop volgende upgrading, die plaats vond in de tweede helft van de 17e eeuw. Ook wordt iets duidelijk over verbouwingen in de tweede helft van de 18e eeuw, toen veel panden werden verhoogd en van een nieuwe gevel zijn voorzien.
Meer informatie of prijsopgave?
Taco Tichelaar
Nieuwe Teertuinen 2b
1013 LV AMSTERDAM
telefoon 020 – 627 97 65
Project Keizersgracht
Het ligt in mijn bedoeling successievelijk de Keizersgracht af te grazen en op de Nederlandse (en Engelse) Wikipedia meer aandacht te besteden aan illustere bewoners. Andere artikelen over bewoners van de Keizersgracht:: Jacques Specx, Henrick Ruse, Johan van Scharphuizen, Balthasar Coymans, Jan Valkenburg, Johannes Burman, Thomas Hope, Henry Hope, Mattheus Lestevenon, Leendert Pieter de Neufville en Jan Gildemeester Jansz.
Beste Taco,
Met veel interesse heb ik artikelen op uw website gelezen.
Ik doe onderzoek naar alle nazaten van de familie Cassiopin.
Zo komt Jean Beck als aangetrouwd familielid op uw site voor in het artikel http://tacotichelaar.nl/wordpress/jean-hoeufft/
Helaas kan ik daar geen reactie achter laten.
In het artikel geeft u aan dat hij zoon is van de moordenaar Jean Beck. Hoe zeker is die relatie. Die koppeling heb ik nog niet eerder gezien. U geeft aan dat hij pas later meedingt in de erfenis. In die akten wordt hij ook echt benoemd als resident voor de keurvorst?
Graag zou ik via de mail hier verder informatie over uitwisselen.
Met vriendelijke groet.
Martijn van Wensveen
Dag Taco,
Mijn website MpaginaE is begin 2017 verhuisd; nieuwe url homepage sindsdien http://www.mpaginae.nl
Misschien wilt u links op uw pagina’s aanpassen?
Met vriendelijke groet,
Martin
Dat is een leuke website, vol met lijstjes. Ik zal nog eens verder kijken.
geweldige site, heb al uren gelezen.
Wij spraken elkaar telefonisch.
betreft Kromme Waal 26 waarvan ik 2 foto s heb voor u en mogelijk nog verdere informatie.
Ferdinand Klumper, een van de eigenaren, was mijn overgrootvader en ik beheer het familiearchief.
hoor graag van u.
groet.
Ferd Dekker