Cornelis Steffelaar, schilder

Cornelis Steffelaar (3 maart 1797-28 maart 1861) was een glazenmaker, ook landschapschilder, etser, lithograaf, aquarellist en tekenaar.

Biografie

Cornelis was de zoon van Johannes Steffelaar, een rijtuigschilder. Hij groeide op aan de Brouwersgracht en de Prinsengracht in een kinderrijk, oud-katholiek gezin. Van kind af aan deed hij mee aan de tekenwedstrijden van de Academie. Hij werd leerling van Jan Baptist Kobell, die in 1814 stierf. In 1820 behaalde hij een prijs bij Felix Meritis. In 1823 maakte hij een studiereis naar België.

Cornelis huwde op 15 mei 1828 Magdalena Cornelia Schadé van Westrum. In 1836 maakte hij een reis naar Duitsland. Van 1831 tot 1861 was hij verbonden als leraar aan de Koninklijke Academie voor beelden en kunsten als landschapschilder. Leerlingen van hem waren o.a. Cornelis François Roos, Arnoldus Johannes Eymer, Wouterus Verschuur, Jan  Weissenbruch en Ferdinand Hendrik Sypkens. Vanaf 1845 woonden Cornelis en Magdalena in Haarlem in huize “Schoonzigt” aan de Leidsevaart. Bij het huis hoorde een serre aan het water waar Cornelis kon schilderen.

Externe links

Loading