Theophile Cazenove, koopman

Theophile Cazenove (Amsterdam, 13 oktober 1740Parijs, 6 maart 1811) was een Amsterdamse koopman en bankier. Hij was betrokken bij de Holland Land Company en adviseerde de zakenlieden in 1791 om grote lappen grond te kopen in de staten New York en Pennsylvania.

File:Théophile Cazenove.jpg

 • 1 Biografie
 • 2 Philadelphia
 • 3 Varia
 • 4 Literatuur

Biografie

Cazenove groeide op aan de Oudezijds Voorburgwal bij de Stoofsteeg, niet ver van de Oude Kerk als zoon van Marie de Rapin Thoyras (1715-1798) en Theophile Cazenove (-1760),[1] Hugenoten van Frans-Zwitserse origine,[2] en met internationale relaties in de bankierswereld. Hij was de kleinzoon van Paul de Rapin de Thoyras, een franse historicus,  die via Engeland naar de republiek (Wesel) was gevlucht.

In 1754 verhuisde de familie naar de Raamgracht (ZZ) met gezicht op de Zuiderkerk. Zijn vader handelde op Bordeaux, Sint Petersburg, Archangel, Stockholm en West-Indië. Hij was betrokken bij een plantage in de Berbice. In 1759 werden op de terugweg vier schepen met koffie en suiker gekaapt door de Engelsen, en opgebracht naar Liverpool. Vader Cazenove, die elf kinderen had waarvan vier waren overleden, trok zich in 1760 terug uit de firma en deed zijn bevoegdheden over zijn twee zoons Charles (1735-1790) en Theophile. Zij raakten in augustus 1763 betrokken bij het faillissement van Leendert Pieter de Neufville.

In september 1763 trouwde Theophile met Margaretha Helena van Jever. Haar vader Volkert van Jever was koopman op Rusland, geboren in Archangel, lid van de Amsterdamse vroedschap en haar moeder was jonkvrouw Quirina Catharina van Sijpesteyn uit Alkmaar.[3] Het echtpaar kreeg drie kinderen. In 1767 vertrok zijn broer Charles naar Bengalen in opdracht van de Deense Oostindische Compagnie. In 1768 woonde hij vermoedelijk aan de Herengracht; het huis aan de Raamgracht (ZZ) was verkocht in opdracht van zijn moeder die in 1763 opnieuw was getrouwd (met de bankier Paul Elie Blaquiere uit Den Haag) en in Vevey woonde. (Daar woonde ook Voltaire.) In 1770 ging Cazenove opnieuw failliet of raakte in betalingsmoeilijkheden. Cazenove liet zich portretteren door Jean-Baptiste Perronneau.[4] Via zijn vrouw en haar familie was hij betrokken bij de plantages Thijronne en St. Domingo in Suriname en kreeg te maken met weggelopen Marrons. In 1784 was hij betrokken bij de oprichting van de Franse Schouwburg aan de Amstel, zoals ook de firma Hope, met wie Cazenove veel zaken deed.

Tussen 1789-1790 werkte hij samen met Étienne Clavière en Jacques Pierre Brissot, maar aan het einde van dat jaar zou hij opnieuw failliet zijn gegaan, als gevolg van misinvesteringen tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog?

Philadelphia

Drawing of a handsome building with a bell tower and a wing on each side. Horse-drawn carriages are seen in the street.
Independence Hall rond 1770

Op 30 november 1789 tekende Cazenove een contract met zijn opdrachtgevers.[5] In 1790 trok hij naar Philadelphia, de hoofdstad van de jonge republiek, en vertegenwoordigde Pieter Stadnitski, Jacob en Nicolaas van Staphorst, Pieter & Christiaen van Eeghen, en Ten Cate & Vollenhoven in de Verenigde Staten.[6] Cazenove leefde als een grand seigneur; maar is omschreven als onzorgvuldig.[7] Cazenove richtte zijn aandacht op Zuid-Carolina; zijn medepassagier Gerrit Boon trok naar New York en stichtte er het dorp Barneveld.

Cazenove deed zaken met de toentertijd rijkste Amerikaan Robert Morris en kocht in 1792 land in het westen van Genesee County (New York),[8] ter grootte van half Nederland.[9] 1 Omdat buitenlanders geen aankopen konden doen[5] en het project niet de goedkeuring kon wegdragen, werd hij 1794 Amerikaans staatsburger. Cazenove hielp zijn neef zich te vestigen in Philadelphia[10] maakte rond 1795 kennis met Talleyrand, die de Franse Revolutie was ontvlucht en vaak bij hem at in zijn huis aan “Market Street”.[11]

Een ander samenwerkingsverband investeerde hij in grote stukken woeste grond, dat onder de Holland Land Purchase kwam te vallen.[12][13] Om deze grote en moeilijke aankopen (soms bemoeilijkt door de vorderingen van Indianen) uit te voeren, gebruikte hij de diensten van Alexander Hamilton en later Aaron Burr. Toen Théophile Cazenove, nog in Amerika, probeerde de aandacht op zijn principalen in Amsterdam te vestigen, schreef Alexander Baring: ‘Cazenove is a sad dirty fellow and does all the mischief he can’.[14] In 1798 huurde hij Joseph Ellicott in[15] en Paolo Busti werd zijn opvolger.

Cazenove kocht het gedeelte van de staat New York links van de oranje lijn ten behoeve van de Holland Land Company

In 1799 vertrok hij naar Europa en fungeerde als archivaris voor de investeringsclub;[5] in 1802 verhuisde hij naar Parijs. In Frankrijk, waar hij opnieuw een ontmoeting had met de Minister van Buitenlandse Zaken Charles Maurice de Talleyrand-Perigord, werd hij ingezet om sommige wensen en inzichten aan de Amerikanen kenbaar te maken, want ook Talleyrand had geïnvesteerd in landaankoop in de Verenigde Staten. Cazenove zou in het huis van Talleyrand zijn gestorven,[16] Hôtel de Galliffet, in de Rue du Bac, No. 84.[11]

Varia

 • Cazenovia (Wisconsin)

  De stad Cazenovia, Madison County (New York) is naar hem genoemd, maar ook een dorp, een meer, een beek, een park, een college, een seminarie, en een straat in Boston.

Literatuur

 • P.J. van Winter, Het aandeel van den Amsterdamschen handel aan den opbouw van het Amerikaansche Gemeenebest (1933)
Bronnen, noten en/of referenties

 1. http://www.pastellists.com/Genealogies/Cazenove.pdf
 2. Huguenot Society FMCV – Documents relating to the Hugenot Emigration. huguenot-manakin.org
 3. De Vroedschap van Amsterdam, 1578-1795. historici.nl
 4. Photographes en Rhône-Alpes::Chambre de Commerce de Lyon ; Musée des Arts décoratifs : J. -B. Perronneau, 1715-1783; Portrait au pastel de Théophile de Cazenove.. bm-lyon.fr
 5. http://stadsarchief.amsterdam.nl/archieven/archiefbank/overzicht/333.nl.html
 6. http://www.onserfdeel.be/nl/uit_archief_detail.asp?artikel_id=14060
 7. Theophilus Cazenove Biography. ancestry.com
 8. NYNY 1790-1794. eznet.net
 9. The great American land bubble. google.nl
 10. ArchiveGrid : Papers, 1791-1852. worldcat.org
 11. Full text of “Cazenove journal, 1794 : a record of the journey of Theophile Cazenove through New Jersey and Pennsylvania”. archive.org
 12. http://www.newyorkheritage.org/holland-land-company-full.php
 13. The Holland Purchase Marker. hmdb.org
 14. Bijdragen en Mededelingen van het Historisch Genootschap. Deel 75 · dbnl. dbnl.org
 15. Buffalo 1600-1799. buffaloah.com
 16. Hammond’s 1872 History of Madison County, Cazenovia, pages 197-243. ancestry.com
 1. T. Cazenove, ‘Méthode et usage des emprunts exécutés à Amsterdam sur l’hypothèque des fonds americains’, 1792, 4, Van Eeghan Collection, OF-63, Special Collections, University of Amsterdam.

Loading